Welcome to SirGanian's official website!
Πλήρης ανάλυση Ελληνικών ιπποδρομιών
Tips για Διεθνείς ιπποδρομίες
 • Ο Αντ. Ευδαίμων γράφει για την Αγγλία...

   

  Μου ζήτησε ο φίλος μου ο SIR GANIAN (τον οποίο δεν έχω δει  από κοντά ποτέ !) ένα σύντομο ιπποδρομιακό βιογραφικό. Παρότι αποφεύγω να μιλάω για τον εαυτό μου αποφάσισα να του δώσω συνοπτικά αυτό που μου ζήτησε.

  Η πρώτη μου επαφή με άλογα και ιππόδρομο άρχισε το 1956 που πρωτοπήγα στην Αγγλία για σπουδές. Το SPOR και τα ζωντανά με εντυπωσίασαν αμέσως και έγινα φανατικός φίλιππος επισκεπτόμενος όλα τα ιπποδρόμια της Bορείου Αγγλίας και όταν δεν μπορούσα να πάω ιππόδρομο, ήμουν συχνός επισκέπτης των book makers όπου στην αρχή απλώς άκουγα την περιγραφή των ιπποδρομιών στα μεγάφωνα, και μετά πολύ αργότερα, τα παρακολουθούσα στην τηλεόραση. 

  Οπωσδήποτε αυτό επηρέασε τις σπουδές μου όπου τον τελευταίο χρόνο των σπουδών μου στην Αγγλία πέρναγα περισσότερη ώρα ταξιδεύοντας προς και από τα ιπποδρόμια παρά στα πανεπιστήμια! Εκεί έμαθα και γνώρισα από κοντά την αγάπη των Άγγλων ΦΙΛIΠΠΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ καθώς και εντυπωσιάστηκα και ερωτεύτηκα το θέαμα των ιπποδρομιών μετ'εμποδίων σε γρασίδι!Με τον ερχομό μου στην ΕΛΛΑΔΑ απογοητεύτηκα με από την εικόνα του Ελληνικού ιπποδρόμου , τις μικρές διαδρομές , το χώμα στον στίβο και τις κλειστές στροφές( στην Αγγλία υπάρχουν πολλά ιπποδρόμια όπου οι κούρσες των χιλίων μέτρων στα επίπεδα είναι μια ευθεία!!!) σιγά σιγά όμως το άθλημα με κέρδισε και στην Ελλάδα και έγινα θιασώτης του ελληνικού ιπποδρόμου.

  Γύρω στο 1975 με παρακίνησε ο φίλος μου  Ο Ροβέρτος Πολυχρόνης (παλιός ιδιοκτήτης ) και  αγόρασα το 50% του ίππου ΦΙΛΑΡΑΚΟΣ καθώς και μια φοραδίτσα της οποίας δεν θυμάμαι το όνομα. Ανετέθησαν στην προπόνηση Λουκά Πανουργιά αλλά ο συνεταιρισμός δεν διήρκησε πολύ καθότι ο  Ροβέρτος  ενδιαφερόταν αρκετά για τον τζόγο ο ποίος δεν με απασχολούσε. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι με πήρε και κάτω από τα φτερά του ο φίλος του πατέρα μου Ξενάκης Ρούμπος και αργότερα ο Νίκος Γουλανδρής.

  Γύρω στο 1978 απέκτησα και τα πρώτα 100% δικά μου άλογα όπως ο  ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΒΕΡ, ο ΜΑΤΣΟ και η ΕΛΑ ΑΝΝΑ ΜΟΥ. Ξεκίνησα με προπονητή μου το Γαληνό Σκουρτέλη αλλά στην σταδιοδρομία μου ως ιδιοκτήτης συνεργάστηκα κατά καιρούς με τον Νίκο Παντελιά ,τον Καπετανάκη , τον πατέρα και υιό Γιαννούλη, τον Μαρίνο αλλά κυρίως με τον Γαληνό Σκουρτέλη και αργότερα όταν πήρε την άδεια προπονητού με τον Χρήστο Σαλασίδη. Από μια ημερομηνία και έπειτα όλα μου τα άλογα είχαν το συνδετικό ΕΛΑ…..ΜΟΥ  όπως ο ΕΛΑ ΘΑΝΑΣΗ ΜΟΥ προς τιμήν του τότε φίλου μου Θανάση Μαργαρίτη , ΕΛΑ  ΑΝΤΖΥ ΜΟΥ, ΕΛΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ , ΕΛΑ ΜΑΓΚΑ ΜΟΥ , ΕΛΑ ΜΟΡΤΗ ΜΟΥ, ΕΛΑ ΜΑΡΚΟ ΜΟΥ , ΕΛΑ ΠΙΠΗ ΜΟΥ, ΕΛΑ ΑΛΕΚΑ ΜΟΥ  κλπ κλπ .

  Νομίζω ότι το καλύτερο άλογο που είχα ποτέ μου ήταν ο ΕΛΑ ΘΡΥΛΕ ΜΟΥ τον οποίο δυστυχώς τον έχασα πολύ γρήγορα από περινυχήτιδα  ενώ μου είχε πάρει  μια κούρσα ''περπατώντας''! Μια άλλη  μεγάλη ατυχία που θυμάμαι ήταν το σπάσιμο της λεκάνης της ΕΛΑ ΛΙΝΑ ΜΟΥ , το οποίο συνέβη όταν ξύπνησε από αναισθησία  κατά την διάρκεια μιας εγχειρήσεως! Με αυτά και με αυτά έφτασα, να έχω ένα στάβλο 17 αλόγων και ενώ ποτέ δεν επιδίωξα ‘’καρέκλες ‘’ οι ιδιοκτήτες μου έκαναν την τιμή και με εξέλεξαν στα ΔΣ της ΕΙΔΙΕ κάτω από την προεδρία των Μαργαρίτη, Φωτόπουλου, και Αγραπίδη,  από αυτά που θυμάμαι. Συμμετείχα πολύ ενεργά στην μηνιαία απεργία των  ιδιοκτητών έναντι της παράλογης φορολογίας. Μετά από λίγο και με την άνοδο του Θανάση Μαργαρίτη άρχισα να απογοητεύομαι για τα όσα έβλεπα στην ΕΙΔΙΕ και στον ιππόδρομο γενικά, μέχρι που μου τηλεφώνησε η Αλεξάνδρα  Χανδρή ενώ βρισκόμουν στην Αμερική εκείνη την εποχή και με έπεισε να συμμετάσχω  σε ψηφοδέλτιο μαζί με Χανδρή, Ν. Παπαδόπουλο και άλλους αξιόλογους ιδιοκτήτες εναντίον του ψηφοδελτίου Μαργαρίτη που υποστήριζε η Φ.Ε.Ε 

   Αυτή ήταν η τελευταία προσπάθεια να πάρουν στα χέρια τους υγιείς ιδιοκτήτες την ΕΙΔΙΕ από το ‘’σφιχταγκάλιασμα’’ της Φ.Ε.Ε. Είχα ήδη απογοητευτεί γιατί ακούγοντας την συμβουλή των Μαργαρίτη, Πανουργιά, Τσολακάκη, πολέμησα την μεταφορά του ιπποδρόμου στην Ανάβυσσο που σήμερα αναγνωρίζω ότι ήταν μεγάλο λάθος μου! Βλέποντας τα τεκταινόμενα στον ιππόδρομο άρχισα να μειώνω το μέγεθος του στάβλου μου μέχρι που το 2004 ανέβηκα στο Μαρκόπουλο με 4-5 άλογα.

  Ενώ είχα όλες τις επαφές και όλες τις ευκολίες να φέρω άλογα από το εξωτερικό συνέχισα για αρκετό καιρό να υποστηρίζω την Ελληνική Ιπποπαραγωγή μέχρι την ημέρα που η ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.  έστειλε πέντε άλογα στην Αγγλία για να δημοπρατηθούν στην εμποροπανήγυρη του Ascot χωρίς να το πληροφορήσει στους Έλληνες ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις δημοπρασίες της!  Άρχισα να αρθρογραφώ και να στέλνω επιστολές για τα κακώς κείμενα στον ιππόδρομο και ακολούθησα τον φίλο μου Ν. Παπαδόπουλο στην δημιουργία του ΕΛΣΙΙΠ στον οποίο μετείχα στο ΔΣ για πολλά χρόνια (παρόλο που ήμουν εναντίον της διάσπασης της ιδιοκτησίας ).

  Έκανα πολλές θυσίες (οικονομικές και χάσιμο φίλων ) γιατί βλέποντας τα στραβά του ιπποδρόμου έκανα μεγάλο πόλεμο (μέσω του ΕΛΣΙΙΠ) για τον λογαριασμό επάθλων και για τα αλλοδαπά επιβαρυνόμενος για την ίδρυση της ιστοσελίδας του ΕΛΣΙΙΠ καθώς και δικηγορικά έξοδα για την παρουσία μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον Ευρωπαϊκό Επίτροπο. Όλα αυτά προκάλεσαν το μένος των μελών του ΔΣ της Φιλίππου Ενώσεως ,μέχρι που απομόνωσαν μια φράση από μια επιστολή μου,’’ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ’’ και με τιμώρησαν με αποκλεισμό! Με πούλησε το ΔΣ του ΕΛΣΙΠ για να γλιτώσουν το τομάρι τους (εκτός του Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ) και εκεί έγινε το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ στον Ελληνικό ιππόδρομο!  Απέκλεισαν τα άλογα της εταιρίας Α. ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΑΓΤΕΣ ΑΕ όπου διαχειρίστρια ήταν η κόρη μου Άρτεμις Ευδαίμων ενώ εγώ είχα μόνο το 2,5 % των μετοχών!!!!

  Στην ερώτηση μου προς το ΔΣ της Φ.Ε.Ε. γιατί δεν αποκλείουν και τα άλογα της ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ της οποίας  κατείχα έναν ικανό αριθμό μετοχών, δεν έλαβα ποτέ απάντηση!  Μετά την απογοήτευση μου αυτή, άρχισα να απομακρύνομαι από τον ιππόδρομο αλλά ποτέ δεν έπαψα να ενδιαφέρομαι! Μετά από πολλά χρόνια δικαστικών αγώνων , κατάφερα να καταδικαστεί πρωτοδίκως ο Γενικός Διευθυντής της Φιλίππου Ενώσεως ο Κώτσικος, για παράβαση καθήκοντος, και για την ατιμία που μου κάνανε στο να μην μου δίνουν την επίσημη απόφαση του ΔΣ για την τιμωρία μου ώστε να μπορέσω να κάνω  ασφαλιστικά μέτρα και ανακοπή της τιμωρίας μου!

   Ο εν λόγω κύριος με διάφορες κουτές δικαιολογίες μου έδωσε την εν λόγω απόφαση την ημέρα που τελείωνε η τιμωρία μου!!Επίσης πριν από λίγο καιρό με δικαίωσε  το Ανώτατο Διοικητικό Εφετείο ακυρώνοντας την τιμωρία μου ( βέβαια οι κύριοι της Φιλίππου Ενώσεως έκαναν αναίρεση η ποία ελπίζω ότι δεν θα έχει καμία τύχη). Κατάφεραν οι κύριοι της Φιλίππου Ενώσεως να με καταδικάσουν για ψευδορκία όταν σε μια μήνυση του Τσολακάκη κατέθεσα ως μάρτυρας. Σημειωτέον ότι στην ίδια δίκη αθωώθηκε ο Νίκος Παπαδόπουλος κατηγορούμενος για τον ίδιο λόγο και ενώ ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση μου το δικαστήριο απεσύρθη για μισή ώρα (μάλλον για να πιεί τον καφέ του και να γίνουν τα σχετικά τηλεφωνήματα) και απεφάνθη ότι ήμουν ό μόνος ένοχος (ελπίζω ότι στο Εφετείο θα καταπέσει και αυτή η κατηγορία )

   Τα έγραψα αυτά για να μάθει ο κόσμος τι ταλαιπωρία και σε ποια έξοδα θα μπει ένας ιδιοκτήτης που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την  ασυδοσία της Φιλίππου Ενώσεως . Ταλαιπωρούμαι τουλάχιστον εδώ και πέντε χρόνια. Βλέποντας  το τι γίνετε γύρω μου  με τον Ελληνικό ιππόδρομο και για να απολαύσω το χόμπι μου,  έγινα ιδιοκτήτης αλόγων  στην Αγγλία γύρω στο 2000 . Με το πρώτο μου άλογο ΝATHOS  να παίρνει πέντε νίκες σε κούρσες χαμηλών εμποδίων. Μετά έκανα ένα συνεταιρισμό με ένα φίλο μου John Davis (οικονομικός σύμβουλος προπονητών και ασφαλιστής στάβλων)  όπου απέκτησα το 25% πέντε ίππων εμποδίων και ΚΑΙ ΤΟ 50% τριών ίππων επιπέδων ιπποδρομιών (ΕΛΑ ΑΛΕΚΑ ΜΟΥ , ΤΑΚΗΣ 2 ΚΑΙ ΤΑΚΗΣ 3 ) εξακολουθούν να με συναρπάζουν οι κούρσες εμποδίων σε γρασίδι και αυτήν την στιγμή είμαστε μαζί με τον συνέταιρό   μου σε παζάρια για να αγοράσουμε ένα τετραετές από την Γερμανία  στα εμπόδια (οι ίπποι αρχίζουν να συμμετέχουν σε ιπποδρομίες από τεσσάρων ετών). 

  Είπα στον φίλο μου SIR GANIAN ότι ευχαρίστως να δώσω τις πληροφορίες που λαμβάνω από τον προπονητή μου Charlie Man και τον αναβάτη μου Νoel  Finey  τους οποίους τους έχω φιλοξενήσει στην Ελλάδα και έχουν επισκεφτεί τον ιππόδρομο του Μαρκόπουλου . Σημείωση : και οι δυο είχα ενθουσιαστεί με τις εγκαταστάσεις των στάβλων και είχαν απογοητευτεί με το θέαμα των εξέδρων και της αλάνας και γενικά του κτιρίου που τους θύμιζε νοσοκομείο. Το πρόβλημα μου βέβαια τώρα είναι ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τους φιλίππους στην Ελλάδα γιατί δυστυχώς εδώ προτιμούν να δείχνουν τις υποβαθμισμένες ALL WEATHER ενώ αποφεύγουν να μας δείξουν τις θεαματικότατες κούρσες εμποδίων σε αποστάσεις από 3χλμ έως 5,5 χλμ .

  Τον ερχόμενο Μάρτιο περίπου στις 10 του μηνός αρχίζει το τετραήμερο φεστιβάλ του Cheltenham όπου ο τζίρος είναι τεράστιος και συμμετέχουν οι καλύτεροι ίπποι από Αγγλία Ιρλανδία, Γαλλία και  Γερμανία (τουλάχιστον 20000 φίλιπποι από Ιρλανδία επισκέπτονται το Cheltenham για αυτό το φεστιβάλ). Ελπίζω οι ιπποδρομίες ΑΕ να περιλάβουν στο πρόγραμμα τους το φεστιβάλ αυτό καθώς και το αντίστοιχο φεστιβάλ της Ιρλανδίας στο Puncherstown .

  Από τώρα προετοιμάζομαι και μελετώ τις εν λόγω κούρσες για τις οποίες ευχαρίστως να δώσω ότι πληροφορίες μου δώσει o CHARLIE KAI O NOEL . Αυτά τα ολίγα και απλώς να ενημερώσω του φιλίππους ότι οι αγώνες μου εναντίον της απολυταρχικής ΦΕΕ (αποφασίζουμε και διατάζουμε) καθώς και την ασυδοσία της στον αριθμό των τεχνικών  επιτετραμμένων και στην διασπάθιση των πόρων του λογαριασμού επάθλων συνεχίζονται.

  Δεν είναι οικονομικός ο αγώνας (δεν ζητώ ούτε ένα ευρώ) αλλά ηθικώς για το όνομα της Eλληνικής ιδιοκτησίας! Χαιρετίζω την ένωση του ΕΛΣΙIΠ & EIΔΙΕ και ελπίζω η ΕΙΔΙΕ να ανακτήσει τον πραγματικό ρόλο της όπως παλιά, μπαίνοντας φραγμός στις παρανομίες και του εξευτελισμού των Eλληνικών ιπποδρομιών. Καλές κούρσες και  καλά κέρδη σε όλους τους πραγματικούς φιλίππους και να θυμάστε πως παγκοσμίως το καλύτερο ιπποδρομιακό στοίχημα είναι αυτό του ΓΚΑΝΙΑΝ και αμέσως μετά αυτό του ΠΛΑΣΕ και του ΠΑΡΟΛΙ!  

   

  Αντώνης Ευδαίμων

   Ιδιοκτήτης δρομώνων ίππων, πρώην σύμβουλος της ΕΙΔΙΕ και πρώην σύμβουλος του ΕΛΣΙΙΠ

   

  Ημερομηνία & Ώρα ανανέωσης της στήλης:  

Επικαιρότητα:

Τελείωσε και η συζήτηση μαζί με την ψηφοφορία για Συνταγματική Αναθεώρηση και από εδώ και πέρα πλέον κάθε...λεπτό, έχει την σημασία του! Φυσικά και αναφέρομαι στο Νομοσχέδιο που αφορά τον αθλητισμό και περιέχει μέσα και το κομμάτι που αφορά τις Ελληνικές ιπποδρομίες!

Μέσα στο σ/κ θα πούμε αρκετά πράγματα για αυτούς ''που βουρκώνουν από χαρά'' όσο δεν περνάει το Νομοσχέδιο από την Βουλή ενώ βλέπουν τον κόσμο να υποφέρει μέσα στο Μαρκόπουλο! Για να δούμε, ενδιαφέρει ή όχι ''το οικόπεδο'' που πιάνει ο ιππόδρομος τελικά...! Είναι πολλά τα λεφτά Άρη και ποτέ δεν τους γυρνάμε την πλάτη! O Ωνάσης έλεγε: ''Aκόμα και εάν απόψε έκλεισες μια τρομερή συμφωνία, αύριο πρωί στις 9 πρέπει να είσαι στο γραφείο σου για να ξανά-βγάλεις λεφτά''!

Και νέα αναφορά στο ιπποδρομιακό ζήτημα από την εκπομπή ''Kontra 24'' του δημοσιογράφου Αιμίλιου Λιάτσου. Μπορείτε να δείτε το απόσπασμα της εκπομπής που μας αφορά, κάτω από την κεντρική μας στήλη και την ανάρτηση του βίντεο της εκπομπής! 

 

Banner image
Banner image
sirganian@gmail.com
Sirganian.gr © 2013